Maine Coon kopen voor Dummies (archief)

 

 

Maine Coon kopen voor Dummies
Marika van der Molen

Het is zondagmiddag… Gistermiddag heb je een dierenmagazine gekocht in de supermarkt en die zit je op je gemak door te lezen. Na een paar bladzijden val je bijna van je stoel. Hoe komt dat? Je zag een foto van een Maine Coon. Al jaren droom je van een gezellige kat in huis, maar je kon maar niet vinden wat je zocht. Wat nu? Hoe begin je de zoektocht naar een Maine Coon kitten dat jouw huisje kan komen opvrolijken?

Je begint met het intikken in Google: Maine Coon, en daar komen ze tevoorschijn, talloze sites over het ras dat jij zoekt. Paniek en angst-zweet! Hoe nu verder? Allereerst kom je bij www.rasclubmainecoon.org en je spit deze site van onder naar boven uit.

Stel jezelf de volgende vragen:

Wat wil je?
1. een fokkitten, een showkitten, een knuffelkitten of een combi van deze drie
2. kitten of herplaatser
3. een jongetje of een meisje
4. welk kleurtje
5. een of twee katten?

Bij alle punten is er een overeenkomstige deler waar je op moet letten! Komt je kat/kitten uit gezonde lijnen? Hoe kom je daarachter, want echte garantiebewijzen zijn er niet, maar er zijn enige dingen waar je op kunt letten. Zijn de ouders van de kat getest op HCM (echo), PKD (echo), PL, Fiv en Felv? Komen er tandproblemen, knikstaarten, zwakke gezondheid en dergelijke voor in de lijnen? Dat kun je alleen maar achterhalen door niet te overhaast te werk te gaan met de aanschaf.

Ga eens kijken op kattenshows, maak contact met fokkers daar, ga ook eens bij deze fokkers kijken en stel veel vragen. Hebben de katten schone oogjes en oortjes? Zitten ze gescheiden van de groep in een aparte kamer of gezellig tussen de anderen? Komen ze meteen op je afgehuppeld of zitten ze in een hoekje? Zijn ze futloos of lekker energiek? Dan is het nog een kwestie van het schiften van de informatie…… Wat is waar en wat niet, dat is toch iets van vertrouwen dat je moet gaan krijgen in de verkregen informatie en daarbij kan niemand je helpen. Je zult op je eigen intuïtie moeten afgaan. Kijk het reglement van de betrokken vereniging ook eens na met betrekking tot kittenverkoop om te kijken of ze zich aan de regeltjes houden, vooral met betrekking vanaf welke leeftijd de kittens bij mama weg mogen en het aantal entingen en wanneer te enten.

Wat wil je gaan doen met dit kitten?

Wil je ermee gaan fokken? Vraag jezelf dan af waarom je wilt gaan fokken. Denk je dat jouw kitten iets kan bijdragen aan het ras Maine Coon… Zo ja, zorg dan dat je voldoende informatie gaat verkrijgen over het fokken van Maine Coons. Je zult jezelf moeten gaan inleren over genetica, zwangerschappen en ga zo maar door. Raadzaam is om een mentor te zoeken die jou kan begeleiden in het hele fokgebeuren, want er komt meer bij kijken dan “we hebben een poes en een kater en gaan met die banaan”.

Wil je ermee gaan showen? Let dan op de volgende punten. Hebben pa en ma showkwaliteit?
Dat wil zeggen: voldoen ze aan de rasstandaard van de Maine Coon en hoe goed voldoen ze daaraan. Hebben pa en ma titels verkregen door het showen? Als ze die niet hebben, wil het nog niet zeggen dat je geen prachtige showkat kan kopen, want soms zitten de mooiste showkatten gewoon thuis. Niet elke kat vindt showen namelijk leuk. Ook hiervoor geldt: ga eens op shows kijken en luister naar de keurmeesters. Waar letten zij op bij het keuren van de kat?

Wil je gewoon een lekker knuffelbeest? En dat moet het belangrijkste zijn van alles, want waar je ook op let en hoe goed je alles ook test, er kan altijd iets misgaan waardoor je niet met de kat kunt fokken en/of showen. Dan is het gewoon het allerbelangrijkste dat de lijnen gezond zijn en dat het karakter van de ouderdieren bij jou past.

Wil je eigenlijk wel een kitten of is een oudere Maine Coon ook goed?
Je bent bij een fokker wezen kijken, maar je werd echt heeeelemaal tureluurs van die drukke kittens. ’s Avonds hoor je de hoge piepjes nog in je slaap en je zweet peentjes bij het idee dat zoiets dadelijk bij jou in huis rondloopt. Besef dan dat er ook oudere Maine Coons zijn die ook een huisje willen. Via de herplaatsing van de Rasclub Maine Coon kun je je inschrijven voor een oudere Maine Coon. Er zijn diverse redenen waarom deze bij de herplaatsing terecht komen. Allergie, overlijden of echtscheiding van de eigenaren. Soms zijn het katten die “klaar” zijn in een cattery, of die niet meer in de groep passen. In ieder geval zouden ze bij jou nog een lang en gelukkig leven kunnen krijgen! Meld je dan aan via de site van de RMC voor een herplaatser.

Wil je een katertje of een poesje?
Wat voor sekse zoek je en wat zijn de wezenlijke verschillen behalve hun geslachtsdelen? Het is geen standaard, maar de kater wordt meestal groter dan de poes. Ook zijn katers vaak wat gemoedelijker dan een poes. De dames zijn vaak wat pittiger van karakter, maar dat is geen regel.

Welk kleurtje?
Oooooo, er zijn zoveel leuke kleurtjes waar je uit kunt kiezen. Door de bomen zul je het bos niet meer zien. Zwart, blauw (neeeee, geen grijs, zoals velen het noemen), schildpad (voor de leken, de lapjeskat met rood dus), rood, wit. Dan heb je ook nog zoveel leuke patroontjes, zoals gemarmerd en gestreept of de zogenaamde koetjes (zwart met wit gevlekt). Je hebt nog de zilvertjes, de smokejes en crèmekleurige. Wil je met wit, wil je zonder wit? Ga eens rondkijken welke kleurtjes jij het leukst vindt, wat spreekt jou het meeste aan?

Wil je er één of twee?
Over het algemeen zijn Maine Coons geen katten die graag alleen willen zijn. Kun je maar één Maine Coon betalen? Kijk dan eens in het asiel, waar nog genoeg katten zitten die een geweldig gezelschap kunnen worden voor jouw kitten. Kun je er wel twee betalen? Het is echt vreselijk leuk om twee kittens uit een nest te nemen. Ze kennen elkaar al, dus ze hoeven niet aan elkaar te wennen. Je zult al snel familietrekjes gaan herkennen. Dubbel genieten dus!

Dan wil ik je er tenslotte op wijzen dat er op internet veel kittens worden aangeboden, houdt de bovenstaande tekst in gedachten en trap niet in smoesjes zoals: Het is een echte Maine Coon, maar wij zijn liefhebbers en hebben daarom geen stamboom aangevraagd, vandaar dat het kitten goedkoper is. De kosten van het fokken zit hem niet in het aanvragen van stambomen. Er zijn veel smoesjes om jou te duur aan een raskat te helpen, maar ik geloof dat dit de meest gebruikte is.

Wat haal je allemaal in huis zodat jouw kat het naar zijn/haar zin zal hebben? Dat bespreken we in een volgende Dummies aflevering, want ik heb mijn ruimte alweer opgebruikt helaas…

Heel veel plezier met de zoektocht naar jouw Maine Coon van je dromen!

Facebook