Onderzoek doofheid

 

 

Onderzoek doofheid

Anneke Kuys
werkgroep Maine Point

Er is bij katten een erfelijke afwijking die doofheid veroorzaakt. We zien dit vooral bij witte katten.
De afwijking veroorzaakt een storing in de bloedtoevoer naar het middenoor in de eerste levensweken. Hierdoor sterven er zenuwcellen af. Het is duidelijk dat ‘doof zijn’ en ‘wit zijn’ verband met elkaar houden, maar het is niet bekend hoe dit verband precies wordt gevormd.

Bij de FIFé en de meeste onafhankelijke verenigingen is het niet toegestaan om met dove (witte) katten te fokken / te showen. Als bewijs dat de kat horend is wordt (afhankelijk van de voorschriften van de vereniging) een dierenartsverklaring of een BAER-test gevraagd. Aan beide zijn voor- en nadelen (zoals narcose bij de BAER-test) verbonden. Bovendien kunnen horende ouders nog steeds dove nakomelingen geven. Het probleem is met het testen van de ouders op de bovengenoemde wijze niet opgelost; het blijft noodzakelijk om de kittens te testen. Het zou dan ook mooi zijn als er een DNA-test zou zijn om de doofheid die met ‘wit’ samenhangt via mondswabs op te sporen.

Dr. Leslie Lyons, werkzaam bij het laboratorium van de Veterinaire Faculteit van de University of Missouri, verzamelt DNA van katten met als doel om testen voor genetische afwijkingen te ontwikkelen. Zij heeft bijvoorbeeld een test voor PKD ontwikkeld maar ook voor (dragers van) diverse kleuren zoals colourpoint. Graag zou zij ook DNA ontvangen van witte katten, zowel horend als doof, om te onderzoeken of hier verschil tussen zit. In het verleden is door haar wel eens een oproep hiervoor gedaan, maar dat heeft tot weinig onderzoeksmateriaal opgeleverd.
We willen dan ook graag grotere bekendheid geven aan deze vraag en een oproep doen aan eigenaren van witte katten van alle rassen, waar wit voorkomt, om mee te doen. Op een paar postzegels na zijn er geen kosten aan verbonden en de test kan uitgevoerd met gewone wattenstaafjes die iedereen in huis heeft.

Voor deelname aan het onderzoek is bij witte katten, die horend zijn, een kopie van de BAER-test vereist. Bij witte katten die aan een of beide oren doof zijn is deze test niet verplicht ( als u die wel heeft stuurt u die mee), maar is een verklaring van de dierenarts of eigenaar voldoende. Voor beide moet een kopie van de stamboom en een ingevuld formulier worden meegestuurd.

Instructies voor het swabben
Zorg er voor dat de kat een half uur voordat u de swabs gaat uitvoeren niets heeft gegeten of gedronken (anders dan water). Swab maar een kat tegelijk. Als u meerdere katten wilt swabben in een sessie volg dan de verschillende stappen en was uw handen voordat u een nieuwe kat gaat swabben.
Zorg er voor dat u een kopie van de stamboom van de kat heeft en vul het formulier in. Meer informatie over het nemen van een swab vindt u op de site van Leslie Lyons via de volgende link.

Onderaan dit formulier staat: Please describe health history for unhealthy cats submitted: Vul daar in: Research Deafness in white cats en of uw cat horend (Hearing) of doof (Deaf) is, plus als dit eenzijdig is Unilateral en als dit tweezijdig is Bilateral. Vermeld dit ook op de kopie stamboom.
U kunt gewone wattenstaafje gebruiken, die aan beide einden gebruikt worden zodat u per kat met 2 wattenstaafjes 4 stalen kunt aanleveren.
Plaats het wattenstaafje met de top ( u houdt dus het middelste gedeelte vast) in de bek tussen de wang en het tandvlees onder het snorkussentje, dus niet helemaal achter in de bek. Draai stevig 8 – 10 keer. ( Maak goed contact met de wang en het tandvlees, maar druk niet zo hard dat de mond gaat bloeden. Ook als de kat dit niet lang volhoudt zal er toch voldoende DNA aan het wattenstaafje zitten.)
Zwaai het wattenstaafje 20 seconden in de lucht om te drogen. Herhaal de procedure opnieuw met het andere einde. Stop daarna het staafje in een papieren envelop, herhaal de procedure met een tweede staafje en plak de envelop dicht. Schrijf de naam van de kat, zoals die op de stamboom staat, aan de buitenkant van de envelop. Wikkel de staafjes niet plastic en verpak de envelop ook niet in een plastic (bubbeltjes) zak.
Doe alle enveloppen met stalen, kopie stambomen en formulieren in een grote envelop en verstuur die naar:

Leslie A. Lyons, PhD
Department of Veterinary Medicine & Surgery
College of Veterinary Medicine
E109 Vet Med Building, 1600 E. Rollins St.
University of Missouri – Columbia
Columbia, MO 65211
Lab Phone: 01 573 884 2287 Lab e-mail: felinegenome@missouri.edu

Het onderzoek en het ontwikkelen van een DNA-test kost tijd maar zonder uw hulp met onderzoeksmateriaal komt die er zeker niet. Wij hopen dan ook op een grote respons en vragen u om dit verzoek ook aan andere eigenaren van witte katten door te geven. Mogelijk kunt u uw kittenkopers van witte (dove) katten benaderen en hun helpen met het afnemen van de swaps?
Alvast bedankt voor uw deelname!

BAERfoto-3 BAERfoto-2

 

Facebook