Almar van Wissen

 

 

Almar van Wissen РCattery Askhamo

Almar van Wissen

Ik ben Almar van Wissen; geboren en getogen in Zuid-Limburg. Na mijn studie in het midden van het land, heb ik me in 2009 in Noord-Limburg gevestigd.
Sinds 2012 hebben mijn partner en ik een kleine cattery met inmiddels 3 fokpoezen en 2 gecastreerde katers.

Pas op latere leeftijd ben ik met het kattenvirus besmet geraakt tijdens een vakantie op Gran Canaria: een moederpoes met twee kittens nam de eerste dag intrek in ons vakantiehuisje. Moeders trok er steeds meer op uit en bleef steeds langer weg. We zijn gedurende die tien dagen op een gegeven moment alleen nog maar voor de hoognodige boodschappen er op uit gegaan, want iedere keer als we terugkwamen, zaten de kittens alleen in een hoekje buiten op ons te wachten. Tegen het einde van de vakantie hebben we besloten om ze mee te nemen naar Nederland, omdat moeders zich bijna niet meer liet zien en ze nog niet oud genoeg waren om voor zichzelf te zorgen. We schatten dat ze rond de 8 weken waren. Ondanks dat we ze daar hadden laten checken door een dierenarts, bleek zes maanden later dat ze beide besmet waren met FeLV. Uiteindelijk zijn ze iets ouder dan een jaar geworden.

Daarna volgde al snel een look-a-like Maine Coon. Hij leek namelijk een combinatie van de twee kittens die we hadden verloren en was geboren op de dag dat de eerste was overleden. Het is geen ras MCO, maar een HTK. Een maand later volgde als kameraadje wel een ras MCO. Pas met de aanschaf van onze tweede ras MCO, een poes, zijn we ons gaan verdiepen in het houden en fokken van raskatten.

Beide hebben we inmiddels de G1- en G2-cursus van Pawpeds met succes afgerond. Mijn partner is bezig met de G3 in het Engels; zelf wacht ik de Nederlandse versie af om te zijner tijd te volgen. Vanuit onze interesse in onze eigen familiegenealogie, zijn we voor Pawpeds de stambomen voor de Perzen en Exoten gaan verwerken en voeren we inmiddels ook de uitslagen van de HCM-testen bij deze rassen in.

Omdat we ook iets in deze trant voor de Maine Coon wilden doen, heb ik aangeboden om behulpzaam te zijn bij het verwerken van de testgegevens in de testdatabase van de RMC. Dit heeft er in geresulteerd dat ik sinds begin 2015 het beheer van de testdatabase heb overgenomen van Marja Wijnbeek. Door de betrokkenheid bij de werkgroep Maine Point krijg ik veel mee van de zaken waarover zij geconsulteerd worden en leer ik zelf ook bij over de vele zaken die binnen de kattenwereld spelen.

Bij het fokken vind ik met name transparantie heel erg belangrijk; dat je open en duidelijk communiceert met de kopers van je kittens, zodat zij weten wat er bij komt kijken, wat ze kunnen verwachten en ze je betrokken houden bij hun wel en wee in de toekomst. Zo kun je als fokker je verantwoording nemen en vervelende situaties voorkomen. Deze houding verwacht ik ook van fokkers onderling om samen te zorgen voor gezonde toekomstige generaties. Facebook