Voeding
Voeding … een controversiëler onderwerp is bijna niet denkbaar! Waar de een zweert bij droge brokken (of een specifiek merk) zal de ander je graag de voordelen van een vers vlees voeding opnoemen. Weer een ander geeft zowel brok als vlees …
Is er een `beste` manier van voeden? Nee, de beste voeding voor jouw kat is die voeding waar het dier het goed op doet! Elke katteneigenaar zal voor zichzelf moeten bepalen hoe hij/zij de kat wil voeren.
We zullen ons hierbij dus beperken tot het beschrijven van de diverse soorten voeding, de keuze is verder aan jou!
Let er wel op dat, wat je ook wilt gaan voeren, een kitten wat net bij je is komen wonen baat heeft bij zoveel mogelijk rust en routine. Wat heeft het kitten bij de fokker gekregen? Misschien heb je een voorraadje meegekregen van de fokker, anders zorg je zelf dat je deze voeding in huis hebt. Zo kun je het kitten langzaam en geleidelijk overzetten op de voeding die jij hebt gekozen en zo extra stress voorkomen na een ingrijpende gebeurtenis als een verhuizing.
Nog even voor we dieper ingaan op de manieren van voeden wat over enkelvoudig (ook wel als aanvullend op de verpakking aangeduid) versus compleet …
Indien je je kat alleen enkelvoudige voeding zou geven komt deze op den duur een aantal belangrijke vitamines/mineralen te kort. Bij complete voeding is dit niet het geval. Om een complete voeding te verkrijgen dient deze een bepaalde samenstelling te hebben (vaste % orgaanvlees, botten, spiervlees, etc.) en dienen de eiwitbronnen te worden gevarieerd. Een makkelijkere manier om voeding compleet te maken is om het enkelvoudige product aan te vullen met een vitamine/mineralen preparaat.
Wat zijn er voor verschillende soorten voeding?
Droogvoer
We beginnen met brokken. De makkelijkste manier om je kat te voeden, je grijpt niet zo snel mis, je kunt het een tijdje laten staan, worden in de regel goed gegeten.
Er is een enorm verschil in kwaliteit van brokken, van nagenoeg geen vlees tot 80% vlees(producten). Voor het overige wordt hoofdzakelijk zetmeel toegevoegd (granen, aardappel, rijst, etc.). Laat je goed informeren en maak dan een afgewogen beslissing welke brok voor jouw kat geschikt is.
Wat zorgt voor de verschillen in kwaliteit en prijs?
1. Grondstoffen (ingrediënten)
– de eiwitbron: soja en graan, afvalvlees (organen en karkassen) versus vleesmeel en vers vlees
– de vetbron: geraffineerde olie chemisch geconserveerd versus koudgeperste olie.
– verhoudingen van ingrediënten: veel graan/weinig vlees versus veel vlees/geen graan.
– herkomst van ingrediënten: biologisch versus afvalproducten (uit de humane voedingsindustrie).
2. Houdbaarheid van het product.
Korte houdbaarheid (duurdere natuurlijke conserveringsmiddelen) versus lange houdbaarheid.
3. Marketing
Veel marketing, mooie website, klantenservicemedewerker(s), folders, reclame op tv en in tijdschriften, online reclame, acties waarbij je iets kunt winnen of andere marketing-acties, vertegenwoordigers die langs winkels, fokkers en/of dierenartsen gaan, mooie verpakking, sponsoring evenementen versus weinig marketing.
4. Testen van het voer
Ook van invloed op de prijs is of en hoe de brok getest wordt (dierproeven?).
Let wel:
Dure brokken zijn niet beter maar goede brokken zijn wel duurder!
Graanvrij is niet zetmeel vrij! Het betekent slechts dat de granen door een ander zetmeel als bijvoorbeeld aardappelen of rijst is vervangen.
Brokvoeding is complete voeding.
BARF
BARF (Biological Appropriate Raw Feeding) is het zelf samenstellen van een menu, bestaande uit rauwe vleesproducten, eventueel aangevuld met granen, groentes, ei en andere natuurlijke supplementen (ook als kant en klare mixen verkrijgbaar).
Een zelf samengesteld menu (ook NRV genoemd) bestaat uit rauwe vleesproducten en eventueel prooidieren (zoals muizen, konijnen, ratten en hamsters). Voor katten gelden net iets andere regels dan voor honden, omdat ze nog meer carnivoor zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld plantaardige producten minder goed gebruiken dan honden en hebben het aminozuur taurine in hun voeding nodig, wat alleen in vleesproducten te vinden is.
Let wel:
BARF producten op zichzelf zijn enkelvoudige producten, de juiste verhoudingen maken de voeding echter compleet.
KVV
KVV staat voor Kant en klaar Vers Vlees. Alle ingrediënten die je kat nodig heeft zijn vermalen in de juiste verhoudingen in de vorm van een worst, hamburger of vleesblokjes en daarna ingevroren.
Let wel:
KVV is complete voeding.
Natvoer
En dan bedoelen we blik, kuipje, zakje of worst. Ook hierin zijn er talloze merken, samenstellingen en uitvoeringen te verkrijgen.
Aan de ene kant zijn daar de merken die in de supermarkten te verkrijgen zijn. Deze bevatten in de regel niet meer dan 4% vlees(producten), de wettelijke ondergrens om een product als `vlees` te mogen adverteren. Voor het overige bestaan deze voedingen uit graan(producten).
Helemaal aan de andere kant van het spectrum de natuurlijke merken, tot 100% vlees(producten) en geen toevoegingen.
Let wel:
De dure merken kunnen enkelvoudige voeding zijn terwijl de goedkope merken best compleet kunnen zijn.