Genetica

 

 

Genetica

De basis van het ras Maine Coon bestaat uit meer dan 100 foundation katten. Met Foundation katten worden de katten bedoeld die aan de basis van het ras staan en vaak afstammen van onbekende ouders.
Wanneer je echter gaat kijken naar de stambomen van de Maine Coons die je tegenwoordig op shows ziet, dan kom je tot de ontdekking dat de achtergrond van de meesten van hen voor 65 tot 75% bestaat uit dezelfde 5 katten. Deze 5 foundationkatten, die het meest voorkomen in de huidige Maine Coon stambomen, worden wel de Top 5 katten genoemd.

De Foundation katten hebben de genenpool van de Maine Coon gevormd. Een genenpool kan door fokken niet worden verbreed. Wel kan de genenpool kleiner worden. Vooral door het toepassen van inteelt kunnen allelen (veelal ‘genen’ genoemd, maar in feite specifieke vormen van genen) uit de genenpool verdwijnen. In het geval van HCM1 en SMA is dit een gewenste ontwikkeling, maar dit zijn uitzonderingen (minder dan 0.01% van allelen); over het algemeen is dit uitermate ongewenst.

Maine Coons komen in vele kleuren en aftekeningen voor. Voor sommige kleuren gelden interessante verhalen. Zo wordt gezegd dat rode katten altijd katers zijn: mispoes, ook poezen kunnen rood zijn. Voor rode poezen is dan weer wel eens gezegd dat ze steriel zijn: ook dit is niet waar. Er zijn veel rode Maine Coon poeze-moeders. Ook wordt gezegd dat katten met zowel rood als zwart in de vacht, zogenaamde schildpad-poezen of lapjeskatten, altijd poezen zijn. Dit is dan wel weer in het algemeen waar – maar er zijn uitzonderingen! Voor zulke uitzonderingen wordt dan weer gezegd dat ze het zogenaamde Klinefelter syndroom hebben en steriel zijn. Dat kan het geval zijn, maar ook dit is lang niet altijd waar.

Pawpeds biedt een mooie introductie in de genetica: www.pawpeds.com
Voor wie zich verder wil verdiepen in de genetica is dit een absolute aanrader (alleen in het engels verkrijgbaar helaas): Robinsons Genetics Cat Breeders

En, leuk als naslagwerkje maar ook leuk om cadeau te geven: het boekje Genetica, te bestellen in de RMC webshop!

Facebook