Vachtverzorging voor Dummies (archief)
Marika van der Molen en Daniëlle Broekhuizen
Nou, daar is hij dan: uw prachtige glanzende Maine Coon met een vachtje “o, zo fluffy”. Zo wilt u hem/haar altijd wel houden, maar hoe kunt u voorkomen dat uw wolbaal in een klittenbaal verandert? Ten eerste natuurlijk door een gezonde voeding. Als u zelf slecht eet wordt u er ook niet knapper op, dus dat geldt ook voor uw kat. Niet alle Maine Coons hebben een zelfde soort vacht, dus voor ieder type vacht is ook een ander verzorgingsprogramma nodig.
U kamt en borstelt uw Coon eenmaal per twee weken, of bij extreem klittende vachten eens per week. Doe dit vanaf dat ze klein zijn, anders zullen ze op latere leeftijd lastig te kammen zijn. Kam hem/haar op een moment dat deze ligt te rusten (het is geen aanrader om een kat in zijn speelkwartier te storen, of tijdens het eten). U controleert uw kat op klitten door even te voelen in de oksels, broek, kraag en buik. Dit zijn de grootste verzamelplaatsen van de klitten. Ook net boven de staart wil het nog al eens gaan klitten. Negeert u vooral de protestacties (heeeeee blijf van mijn bips af, grommmm) van uw kat en probeer ze er voorzichtig uit te kammen. Als dat niet lukt, hebben we nog het rijstzetmeel dat u in de klit kunt wrijven. Laat dit een nachtje zitten en probeer de klit dan uit elkaar te pluizen. Mocht dit niet helpen, dan zit er niets anders op dan te knippen, of mocht u deze hebben, met een speciale kam de klit eruit te snijden. Als u echt nalatig bent geweest met kammen, of de kat te lastig is, dan kunt u voor een trimbeurt naar de dierenarts. De verontwaardigde blik in hun ogen daarna is goud waard overigens! De staart nooit kammen, daar kan deze dun van worden en dat zou zonde zijn van de prachtige plumeau. Alleen een borstel door de staart halen dus. Kam de rest van het lichaam met een speciale kam en borstel daarna nog een keer lekker na. De meeste Coons zullen niet in protest gaan, al zult u bij de lastige exemplaren wel een niet bang aangelegd hulpje nodig hebben.
Als uw kat naar shows gaat, dan wordt het programma meteen een stuk uitgebreider en kunt u eerst gaan shoppen (hoera denken de dames onder ons nu) voor de juiste shampoos, sprays, poedertjes, kammetjes etcetera. Bijna geen enkele kat heeft hetzelfde wasprogramma, dus het is een kwestie van diverse methodes uitproberen tot uw kat precies de gewenste vacht heeft. Probeert u deze alvast uit voordat u gaat showen, zodat u op de showdag goed voor de dag komt. U wast uw kat 3 of 4 dagen voor de showdatum. De vettere vachten zo laat mogelijk wassen (vrijdag indien u zondag gaat showen) en de drogere vachten mogen iets eerder (woensdag of donderdag als u zondags gaat showen). Let erop dat uw kat een 3 of 4 dagen voor de wasdag nog een vlooienampul tussen de schouderbladen heeft gehad. Een kat met vlooien wordt zonder pardon naar huis gestuurd en dan is het huilen voor u.
Het is verstandig om voor showkatten de volgende artikelen aan te schaffen: Een product dat de vacht ontvet (Groomers Goop, groene Dreft, Lovehulen Degreaser). Een speciale shampoo die de kleur mooi uit laat komen. Een shampoo die zorgt voor een mooie vachttextuur (texturizer), Woolite, een conditioner en eventueel witte azijn. Een droogshampoo en finishing spray (Bay Rum, Texturize Spray, Pet Silk). Een goede borstel (liefst van echt haar), een effileerschaar of matt splitter voor het verwijderen van klitten, een nageltang en een antistatische kam.
U gaat voordat u de kat wast, deze eerst kammen zoals hierboven beschreven. Knipt u bovendien de nagels (alleen het doorzichtige, scherpste gedeelte afknippen om een bloedbad te voorkomen). Voor elke show dient u de nagels te knippen, dus om het in uw zenuwen niet te vergeten is het aan te raden om dit meteen in het wasprogramma mee te nemen. (Natuurlijk kent u geen zenuwen, want omdat u mijn vorig artikel zo goed gelezen heeft, heeft u natuurlijk Valdispert in huis). Doet u zelf lange kleren aan die nat mogen worden. De kat kan via uw nek proberen te ontsnappen en dat hoeft niet erg te zijn, als u maar goed tegen tetanus bent ingeënt en niet vies bent van littekens.
Als u van plan bent om niet te gaan föhnen warmt u alvast een aparte kamer voor, zodat de kat na het douchen lekker warm op kan drogen. In de badkamer of wasruimte zet u alvast een relaxed muziekje op om uw kat gerust te stellen. U mag natuurlijk dadelijk ook zelf een deuntje zingen als u dat leuker vindt (vraag eerst akkoord aan uw buren, want de mensen bij Idols denken ook altijd dat ze fantastisch kunnen zingen). Doe er in ieder geval alles aan om het voor de kat zo rustig mogelijk over te laten komen, zodat deze op zijn/haar gemak is. Zet ook alvast de shampoos klaar in de juiste volgorde, dan kunt u zich dadelijk concentreren op de kat in plaats van het zoeken naar de juiste shampoo. De meeste shampoos moeten verdund worden, houd dit goed in de gaten. Wanneer u uw kat in een bad of badje gaat wassen en de kat vindt de glibberige ondergrond eng, legt u dan een handdoek op de badvloer. Als de kat schrikt van het aanzetten van de douchestraal, pakt u dan een emmertje gevuld met water en leg de douchekop hierin als u deze niet gebruikt. Leg uw kat nooit op de rug tijdens het douchen of badderen. Het hoofd mag ook beslist niet nat worden, vooral binnenkant oren en ogen in de gaten houden. Als u het hoofd toch wilt wassen, doe dit dan met een washandje.
De kat kan naar de douche! Zorg bij een lastige kat voor een washulpje of doe de kat een tuigje om. Let op dat de kat niet met zijn tenen blijft steken in een doucheputje, dat doet zeer. De droge kat wordt ingemasseerd met de ontvetter. Let hierbij speciaal de vette delen van de vacht. Laat dit een paar minuten intrekken en spoel dan grondig na, of dompel uw kat in een bak water met een dopje Woolite. Indien u Woolite gebruikt nogmaals ontvetten. Als er na het spoelen druppeltjes op de vacht blijven liggen is uw kat niet goed ontvet. Spoelen is ons motto! Hierna masseert u de kleurshampoo in en laat deze een paar minuutjes intrekken. Hierna weer grondig spoelen. Als derde in het programma de textuurshampoo, ook deze in laten trekken en spoelen, spoelen en nog eens spoelen. Dan als laatste de conditioner inmasseren en even een minuutje in laten trekken en dan nog een laatste keer spoelen tot u er bij neervalt. Als u dit programma binnen 20 minuten heeft afgerond dan heeft u te kort gespoeld en kunt u wasresten aantreffen op de showdag. U kunt nog even testen door met uw tong te proeven. Indien de kat naar water smaakt bent u klaar met spoelen. Mocht u helemaal zeker van uw zaak willen zijn vult u dan een lege colafles met water en doe hierin een eetlepel witte azijn. Giet deze over uw kat en ga dan nog eens tien minuten spoelen, zelfs de allerlaatste wasresten zullen hiermee verdwijnen. Zet deze wel alvast klaar voordat u begint met wassen.
U droogt de kat af met een handdoek en kamt deze nog even met een grove kam. Spuit wat texturizer spray over uw handdoekdroge kat. Dan, indien de kat het niet al te vervelend vindt, kunt u gaan föhnen. Als de kat de halve badkamer afbreekt omdat het föhnen niet als prettig wordt ervaren dan slaat u dit programma over en brengt u de kat naar de lekkere warme kamer. Om het half uur even borstelen, vooral bij de buik, anders kunnen er krulletjes ontstaan. De showklaar gemaakte Maine Coon moet zijdezacht zijn en als u over de vacht blaast moet deze wuiven! Helaas voor uw kat heeft deze nu huisarrest tot de showdatum. U kent natuurlijk allemaal ons geweldige ras en deze katten vinden niets leuker dan in het zand te gaan liggen rollen. Dan kunt u dus met een rood aangelopen hoofd van ingehouden woede weer het wasprogramma gaan herhalen.
Daags voor de show controleert u even of uw kat nog een mooie fluffy vacht heeft. Indien er weer vette plekken zijn ontstaan dan even droogshampoo erin wrijven en uitborstelen. Controleer de probleemplekken nog even op klitten. Mocht de wasbeurt niet goed gelukt zijn, masseert u uw kat dan geheel in met poeder of reukloze rijstzetmeel, ga slapen en borstel het op de show even goed uit.
Op de show zelf controleert u nogmaals op klitten, want af en toe lijkt het of de klitten er spontaan weer inspringen. Check ook nog eens op vette plekken en gebruik indien nodig nog een beetje poeder. Let vooral op de plukjes achter de oren. Borstel dit wel goed uit, want keurmeesters stellen een poederwaas voor hun ogen niet echt op prijs. Een half uur voordat de kat naar de keurtafel moet verdeelt u wat Bay Rumspray over uw handen (niet te veel) en haalt u uw handen over de kat heen in de richting van de staart. Borstel de kraag, staart en broek nog even extra door voor een ultra fluffy effect. De staart en kraag kunt u ook nog even tegen kammen met een met texturizer ingesprayde borstel zodat het nog wat extra mooi lijkt en dan is uw kat klaar voor de keurtafel!!!
Veel succes op de show………