MCO Rasstandaard

 

 

MCO Rasstandaard

Een rasstandaard bij huisdieren bestaat uit een aantal regels (raspunten) die de ideale vertegenwoordiger van het ras beschrijven. Een keurmeester gebruikt de standaard om te beoordelen in hoeverre individuele dieren het ideaal benaderen. In 1982 is de Maine Coon erkent door de FIFe en is sindsdien uitgegroeid tot een van de populairste rassen. De meest actuele versie van de FIFestandaard voor de Maine Coon is te vinden op hun website.

In Nederland is er ook een Nederlands Onafhankelijk Kattenkeurmeestersgilde NOK. Deze keurmeesters keuren op shows van andere verenigingen dan de FIFE.  De standaard die zij hanteren voor de Maine Coon is de vertaling van de Amerikaanse standaard van de CFA (zie hieronder).

Op het continent van herkomst van de Maine Coon, Noord-Amerika, zijn verschillende verenigingen die een standaard hebben voor de Maine Coon.
De ‘Cat Fanciers Association’ CFA –  standaard voor de Maine Coon.
De ‘The International Cat Association’ TICA – standaard voor de Maine Coon.

Beth Hicks en Lynne Shere zijn Maine Coon fokkers van het eerste uur. Hun catteries Tanstaafl en Calicoon hebben dieren voortgebracht die op veel stambomen zijn terug te vinden.  Op hun site CaliTanMC geven zij met foto’s een handleiding voor de CFA-standaard en voor de TICA-standaard.

Nog meer standaarden:
De ‘Governing Council of the Cat Fancy’ GCCF
De World Cat Federation WFC – standaard.

Facebook