Testadvies

 

 

Testadvies
Werkgroep Maine Point

Als je wilt fokken, moeten beide ouderdieren getest worden. Elke stamboekvoerende vereniging heeft hiervoor regels. Naast deze testen zijn er andere testen mogelijk. Het testschema dat de werkgroep Maine Point van de RMC aanbeveelt is als volgt:

DNA_Gentesten_(niet_leeftijd_gebonden) 
TestAdviesOpmerkingen
HCM-1AangeradenBij heterozygotie wordt fokken afgeraden, tenzij ... Bij homozygotie niet fokken.
HCM, testen en fokbeslissingen
HCM-2Niet aangeradenDeze test is gevalideerd voor Ragdolls, niet voor Maine Coons
HCM-3Niet aangeradenDe correlatie tussen dit gen en HCM is erg slecht
SMAHoewel de kans erg klein is, is de ziekte zeer ernstig, en de test 100% zeker. Heterozygoten (dragers) kunnen in de fok gebruikt worden, maar zeker geen dragers met elkaar verparen!
PKDefHoewel naar ons weten er nog geen Maine Coon is gediagnosticeerd met de ziekte PKDef, is het aantal dragers hoger dan verwacht. Heterozygotie is geen reden om niet met de kat te fokken, maar het verparen van dragers wordt afgeraden.
Andere testenBij diverse laboratoria zijn combi-testen mogelijk, waarbij er ook wordt gekeken naar ziektes die specifiek zijn voor andere rassen. Deze testen hebben dus weinig zin voor de Maine Coon. De Werkgroep Fok & Advies hoort graag dergelijke uitslagen, met ook de conditie van de kat met betrekking tot de geteste ziekte dan wel symptomen die hieraan vooraf kunnen gaan. Echter, aan de uitslag van deze testen kan weinig voorspellende waarde voor de Maine Coon worden toegekend.
Leeftijd_gebonden_testen,_eenmalig  
TestMin. LftAdviesOpmerkingen
Patella Luxatie1 jaarTen zeerste aangeradenDeze test zouden we graag verplicht willen zien.
Heup Dysplasietenminste 1 (Pawpeds) of 2 (OFA) jaarAangeradenAls een voorlopige uitslag is gegeven bij een test onder de minimumleeftijd, herhalen na het bereiken van de minimumleeftijd. Oudere katten: Aangezien bij het ouder worden de heupen natuurlijk slijten, moet u met de specialist overleggen of deze test nog zin heeft. Maar natuurlijk zijn oudere katten die al in de fok ingezet zijn geweest, al eerder getest. Om oudere katten, met name poezen, pas op latere leeftijd voor het eerst in te zetten voor de fok, wordt in alle gevallen sterk afgeraden.
Echo van de

nieren
1 jaarAangeradenOm te testen op PKD is dit eenmalig nodig (na de leeftijd van 1 jaar). Echter als algemene gezondheidscontrole van een fokpoes raden we aan dit regelmatig te herhalen.
Leeftijd_gebonden_testen,_te_herhalen 
TestAdviesOpmerkingen
Echo van het hartAangeradenPoes: 1 jaar, 3 jaar, 5 jaar, 8 jaar Kater: Actieve dekkaters elk jaar, castraten: zie poes.
Echo van de
nieren
AangeradenAls algemene gezondheidscontrole van een fokpoes raden we aan dit regelmatig te herhalen.
Heup DysplasieAls een voorlopige uitslag is gegeven bij een test onder de minimumleeftijd, herhalen na het bereiken van de minimumleeftijd. Oudere katten: Aangezien bij het ouder worden de heupen natuurlijk slijten, moet u met de specialist overleggen of deze test nog zin heeft. Maar natuurlijk zijn oudere katten die al in de fok ingezet zijn geweest, al eerder getest. Om oudere katten, met name poezen, pas op latere leeftijd voor het eerst in te zetten voor de fok, wordt in alle gevallen sterk afgeraden.
Facebook